2019. szeptember 16, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Döntöttek: nem engedik el a körforgalom projektjét


Helyi hírek - 2019. április 5.
szerző: SH

Baleset a körforgalom tervezett helyén 2018. augusztus 9-én.
Baleset a körforgalom tervezett helyén 2018. augusztus 9-én.

A város képviselő-testülete zárt ajtók mögött tartott tárgyalásán 8 igen és 2 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy nem állítják le a gyűdi körforgalom projektjét.

Mint ismeretes, megakadt a Magyar Közút által 2017-ben nyert pályázat, mivel az uniós forrásokból kapott 78 millió forint nem bizonyult elégnek a Gyűdi úti körforgalom megépítéséhez. A benyújtott koncepcióterv ugyanis nem tartalmazott olyan közműkiváltásokat, melyek az időközben elszabadult építőipari árakkal egyetemben jelentős többletet igényelnek.

A testület egyhangúlag támogatta dr. Marenics János előterjesztését is, miszerint a piactérre tervezett parkolóbővítés 23 millió forintját átcsoportosítják az általános tartalékok költségvetési sorába, melyet a későbbiekben a projekthez is fel lehet használni. Mint a polgármester a döntéssel kapcsolatban megjegyezte, a piactéri parkolás műszaki tervezése is tovább folyik, ám a feladat már a következő testület kihívásai közé fog tartozni.

A testület a körforgalom projektjének folytatásával azt a döntést hozta, hogy megterveztetik a közműkiváltásokat, a jelen pillanatban – tervezői költségvetés alapján – 45 millió forintos költséghiánnyal kapcsolatban pedig beadják a kérelmet a 30 százalékos költségnövekmény-igényre, valamint megindítják a feltételes közbeszerzési eljárást.

Az állami kezelésben lévő út körforgalmának ügyét több mint öt éve Siklós polgármestere karolta fel, mely időszakban még Pozsonyi István vezette a város műszaki osztályát. Az uniós pénzek beáramlásával nyílt lehetőség a TOP pályázaton való részvételre, melyben a város a Magyar Közút gesztorsága alatt konzorciumi partnerként vett részt.