2019. szeptember 16, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Felavatták a Benyovszky sétányt


Helyi hírek - 2019. április 8.
szerző: SH

benyovszky-setany-siklos-1

Hétfő délután leleplezték a Benyovszky sétány tábláját a vár bejáratánál. Az ünnepélyes eseményen a gróf leszármazottjai is részt vettek.

A Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör mindig is zászlajára tűzte a helyi értékek és helytörténet megóvását, megőrzését a következő nemzedék számára – mondta Balázs Csaba. Az egyesület elnöke emlékeztetett: tavaly döntött úgy a város képviselő-testülete, hogy az utolsó várúrról Baranya megye volt főispánjáról – aki műemlékké nyilváníttatta a siklósi várat és megnyitotta a nagyközönség előtt – halálának és intézkedésének kilencvenedik évében egy utcát nevez el.

A választás a történelmi falakat körbeölelő kavicsos sétányra esett, melynek tábláját hétfő délután leplezték le. Az ünnepélyes eseményt – melyen az utolsó várúr leszármazottjai is részt vettek – Benyovszky Móric sírjának koszorúzása követte a várkápolnában, majd Benyovszky Móric Benyovszky Pál levelét olvasta fel. A Dolce Hegedűegyüttes közreműködésével zajló estet Czeininger Tamás történész előadása zárta, aki a grófról írt könyvet.

benyovszky-setany-siklos-2

benyovszky-setany-siklos-3

benyovszky-setany-siklos-4