63 településre jön ingyen wifi, Siklós a pótlistán


Helyi hírek - 2019. május 16.
szerző: SH

wifiablakon

Összesen 63 magyarországi településen biztosítják az ingyenes internet-hozzáférést a WiFi4EU program második ütemében. A Európai Bizottság által meghirdetett programra több mint tízezren jelentkeztek, közülük 3400 került a listára, melyben 63 magyarországi település kapott helyet.

A kiválasztott települések önkormányzatai 15 ezer euróból – mintegy ötmillió forintból – wifi-pontokat hozhatnak létre a közösségi élet olyan színterein, ahol még nem áll rendelkezésre ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolat, például múzeumokban, parkokban vagy egyéb köztereken. Minden wifi-pontnak legalább 3 éven át kell üzemelnie, ingyenesen és reklámmentesen.

A programra Siklós önkormányzata másodszor pályázott, a kihirdetett eredmény szerint a 63 településen túl tizenöt másikkal egy tartaléklistára került, így csak akkor kerül kiépítésre az ingyenes internetelérést biztosító hálózat, ha azt a pályázat költségvetése a későbbiek során lehetővé teszi.

Az Európai Bizottság 2020 végéig további két felhívást fog közzétenni azon településeknek, amelyek az első két körben nem nyertek. A következő pályázat meghirdetésére még idén sor kerül.