2020. november 23, hétfő

A cukorbetegség világnapja


Gyorshír - 2020. november 14.
szerző: |X|

cukormeres

A huszonegyedik század legnagyobb népegészségügyi problémája a cukorbetegség. A világnap célja a betegség megelőzésének segítése, a diabétesszel élők támogatása, a hozzátartozók edukációja, hiszen megfelelő táplálkozással, életmóddal, kezeléssel kontroll alatt tartható a megbetegedés, valamint elkerülhetőek, késleltethetőek a szövődmények.

Frederick Banting kanadai orvos 1921-ben fedezte fel az inzulint. Születésnapját, november 14-ét a betegség világnapjának választották.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség által 1991 óta, a világ 130 országában megtartott rendezvények minden évben a cukorbetegséghez kapcsolódó egy-egy téma köré szerveződnek. Az eddig eltelt évek témai többek között:

A cukorbetegség és

- emberi jogok,
– életstílus,
– elhízás,
– fogyatékossággal élők,
– hátrányos helyzetűek,
– gyermekek, kamaszok.

A jeles nap szimbóluma egy kék kör. A kör minden kultúrában az élet, az egészség jelképe, a kék szín pedig eget jelképezi, mely egyesíti a nemzeteket.

A diabéteszesek betegségükkel kapcsolatos aktualitásokról a Magyar Diabétesz Társaság honlapján a www.diabet.hu oldalon tájékozódhatnak, illetve csatlakozhatnak a Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda szervezésében működő Diabétesz klub rendszeres programjaihoz.

Egészségfejlesztési Iroda

Siklósi Kórház