2019. július 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

A finnek kizárnák a Fideszt az Európai Néppártból


Nagyvilág - 2018. november 8.
szerző: SH

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Alexander Stubb korábbi finn kormányfő az EPP kongresszusán. Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Alexander Stubb korábbi finn kormányfő az EPP kongresszusán. Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

A finn kereszténydemokraták elindítanák a folyamatot, mely végén kizárnák a magyar kormánypártot az Európai Néppártból. Az EPP szerdán és csütörtökön Helsinkiben tartja kongresszusát, ahol már szerepelt egy vita Fideszről.

A Sargentini-jelentést – mely kimondja, hogy a magyarországi helyzet veszélyt jelent az uniós alapelvekre – a nemzetközi frakció már elfogadta, de a Fidesz képviselői még mindig tagjai a frakciónak.

Joseph Daul, a párt elnöke leszögezte, hogy szembesítik majd Orbánt a felvetéseikkel, ugyanakkor rámutatott arra is, hogy egy párt kizárásának folyamatát akkor indíthatják meg, ha azt legalább öt ország hét pártja kezdeményezi.

Szerdán Petteri Orpo, a finn kereszténydemokrata párt elnöke és az ország pénzügyminisztere bejelentette, hogy ők részt vennének a Fidesz kizárását kezdeményező koalícióban.

Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtökön már azt jelentette be, hogy a néppárt valójában a Fidesz, mert ők továbbra is Helmut Kohl korábbi német kancellár örökségét képviselik. Szavait azzal indokolta, hogy az alapítókhoz hasonlóan hiszik: az európai keresztény kulturális alapértékeket meg kell őrizni, és a cél, hogy az Európai Uniót erős, egymással együttműködő nemzetállamok alkossák.

friss | csütörtökön végül a fidszes képviselők is megszavazták a liberális demokráciáról szóló nyilatkozatot, így nem lett téma az EPP-ből való kizárás. Donald Tusk azért jelezte Orbánnak: nem kereszténydemokrata, aki Putyint méltatja.