1343. november 16, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

A helyi taxisok többségének is autót kell cserélnie jövőre


2017. november 15.
szerző: SH

taxisiklostabla

Új jogszabályok értelmében a taxisoknak tíz évnél nem öregebb autóra kell cserélniük a járműveiket, valamint meg kell újítaniuk működési engedélyeiket is.

Az uniós irányelvek szerint a személytaxi-vezetői engedélyt december végéig, majd pedig ötévente kell majd megújítani, ami szakmai vizsga mellett egy különbözeti KRESZ vizsgából is áll. Emellett nem újíthatják meg a jármű engedélyét a személyszállításra használt autók esetében, ha azok betöltötték tizedik évüket.

A Siklóson és Harkányban dolgozó mintegy tíz taxi sofőrje az elsők között tette le a szakmájuk gyakorlásához feltételként támasztott vizsgát – tudtuk meg. Néhányan már az év során cseréltek autót, többségük számára viszont jövőre jelentős kiadást jelent az új jármű vásárlása.

A rendszerint nyugdíj előtt álló, kényszerből vállalkozó fuvarosok közül van, aki a díjak emelésén gondolkodik, ami nem egyszerű feladat: a fizetőképes kereslet hiánya miatt a legtöbben élből elvetik ennek lehetőségét – számolnak be. E tekintetben nagyban nehezíti a dolgukat az iparág fekete ágazata is, mely sokszor töredék áron vállalt szolgáltatásokkal szorítja le a régiós árakat.

A legtöbb fuvart a hétvégi időszakban rendelik: míg korábban Harkány és Siklós szórakozóhelyei környékén volt érdemes várakozni, most a lehetőségek csökkenésével Villány felé kell többet fordulni.

Néhány pohár borért kifizetnek több ezer forintot, de a fuvardíjjal pár százast is képesek lennének alkudni – jegyzi meg egy taxis, hozzátéve: olyannak is találkozott már, hogy valaki fél áron akart fuvart, mondván, egy másik taxi ennyiért szokta vinni… Hogy visszaadják-e a praxist? Nem tehetik meg, így kevesebb taxi sem lesz, csak a közönsége csökken.