2019. július 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

A héten döntenek, hogy veszélyben van-e a demokrácia Magyarországon


Nagyvilág - 2018. szeptember 10.
szerző: SH

strasbourg-eu

Szerdán szavaznak arról a jelentésről Strasbourgban, mely leszögezi, hogy Magyarországon fennáll az uniós értékek rendszerszintű megsértésének a veszélye.

Az Európai Parlament megelőző napon tartott plenáris ülésén Orbán Viktor is felszólal. Az EU intézményei az eljárást megelőzően azért indítanak párbeszédet Magyarországgal, hogy elháruljon a jogállamiságot és az unió alapértékeit szisztematikusan fenyegető veszély.

Sargentini-jelentés néven elhíresült dokumentumot (melynek szövege magyarul itt olvasható) egy holland képviselő több mint egy év alatt készítette el delegált képviselők segítségével, de az ország helyzetét négy parlamenti bizottság is elemezte. Elfogadásához – azaz annak kimondásához, hogy Magyarországon fennáll az uniós értékek megsértésének kockázata – abszolút többség kell. A jelentésben foglalt javaslatok érvénybe léptetéséhez az európai kormányok négyötödének egyetértése szükséges.

Ha a javaslatokat ez után sem hajtja végre az ország, életbe lép a 7. cikkely második bekezdése, ahol azt mondják ki a kormányfők, hogy a közösségi alapértékek valóban sérültek Magyarországon. A 7. cikk harmadik szakaszában kerülhet sor konkrét szankciók kiszabására, például az uniós szavazati jog megvonására.