2020. április 9, csütörtök

A hetes cikk szerinti eljárás megindítására számít a lengyel kormányfő


Nagyvilág - 2017. december 16.
szerző: SH

Morawiecki

Jövő héten megindíthatja az Európai Bizottság az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen a vitatott igazságügyi reform miatt – jelentette ki Mateusz Morawiecki.

Az új lengyel kormányfő a tagállamok vezetőinek csúcstalálkozójának szünetében azt mondta: ha jól értem, már megszületett a döntés, hogy a bizottság jövő szerdán aktiválja az atomfegyverként is emlegetett, eddig példa nélküli uniós eljárást.

Névtelenséget kérő uniós illetékesek korábban arról számoltak be, hogy Varsónak mindössze napjai vannak ahhoz, hogy a brüsszeli testület által kifogásolt intézkedések módosításával vagy visszavonásával elkerülje az eljárást.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

Az utóbbi időben sok bírálat érte Lengyelországot, elsősorban amiért a kormány szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát, korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét, és sokak szerint csorbítani kívánja a bíróságok függetlenségét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

Az Európai Parlament májusban határozatot fogadott el, amelynek értelmében elkezdik előkészíteni Magyarországgal szemben a hetes cikk szerinti eljárást, amelyet az alapjogok rendszerszintű megsértésének esetére kodifikáltak az uniós jogba.