2020. október 20, kedd

A hőség miatt átlag feletti szójatermés várható Branyában


Baranya - 2018. augusztus 7.
szerző: SH

szojabab

Az átlagot meghaladó, hektáronként 3,5-4 tonnás szójatermésre lehet számítani, de a növényeknek 5-8 fokkal alacsonyabb hőmérséklet és néhány jótékony eső kedvezne igazán. 

Magyarországon 55-60 ezer hektáron termelnek szóját, jelentős részét Baranyában. A fehérjenövény idei megyei vetésterülete meghaladja a 17 ezer hektárt. A szójabab túlnyomó részét takarmányként hasznosítják, kisebb részét pedig az élelmiszeripar dolgozza fel. Országosan a szója hektáronkénti átlagos termésmennyisége 2,5 és 3 tonna között mozog.

A szója baranyai termésátlagai általában 3 tonna és 4,1 tonna között alakul. A térségben idén eddig leesett 510 milliméter csapadéknak köszönhetően a szójanövények sokkal jobb állapotban vannak, mint az elmúlt évben. A csapadéknak köszönhetően viszont a kelleténél vegetatívabb lett a növény.

A hőség miatt a szójabab érése is kicsivel előrébb tart az ilyenkor megszokottnál, a középérésű fajták betakarítása augusztus végén kezdődik. A növényeken azonban sok helyen hiányoznak a hüvelyek, egyes területeken pedig újra kezdett virágozni a szója az időjárás miatt.