2019. június 25, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

A jó borban öröm, barátság és dal van


Baranya - 2018. szeptember 17.
szerző: SH

villanyiborospohar

Idén 25 éve, hogy összegyűlnek szeptember utolsó hétvégéjén Európa legjobb férfi énekesei, hogy bordaloktól legyen hangos Pécs és a Villányi Borvidék pincéi.

A XXII. Európai Bordalfesztivál keretében Lengyelországból, Olaszországból, Oroszországból és Svédországból érkező együttesek csatlakoznak a házigazda Bartók Béla Férfikarhoz, hogy megmutassák, ők is páratlanul gazdag zenei kinccsel rendelkeznek bordalok terén.

A háromnapos fesztivál első napján, szeptember 21-én a Villányi Borvidék és a helyi borászatok fogadják a kórusokat, akik a villánykövesdi megnyitót követően pincekoncerteket adnak, majd Villányban, a Diófás téren mutatkoznak be a közönségnek a Népek bordalai program keretében.

Szombaton nagyszabású gálakoncerten hallhatja a pécsi közönség a résztvevő együtteseket, amely helyszíne a Kodály Központ lesz. Idén második alkalommal szólal meg a koncertterem színpadán a villányi Borászkórus. Az eseményen közreműködik a Pécsi Szimfonietta és a fesztivál sztárvendégei Balázs Fecó Kossuth és Liszt-díjas előadóművész, valamint a kínai Zhang Yu Carolyn koloratúrszoprán.

Már-már szokásnak mondható, hogy a gálakoncertet megelőzően tartják a Kodály Központ aulájában a Villányi Prémium Bormustrát, amelyre idén nyolcadik alkalommal 13 villányi pincészet hozza el legkiválóbb, prémium minőségű borát. A tiszta hangú Villányiak jótékonysági borbemutatójukkal támogatják a Bordalfesztiválok fenntarthatóságát, illetve segítik elő a bordalok és a legjobb borok között meglévő harmónia előidézését.

A fesztivál zárónapjának délelőttjén a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket a résztvevők, majd délután a pécsi Széchenyi téren rendezett Bor és Dal Ünnepén szüreti felvonulás, Népek bordalai és táncai, népművészeti és kirakodóvásár, borkóstolók szolgáltatják a záróakkordot.