2020. február 23, vasárnap

Robotokat küldenének a határra


Itthon - 2019. augusztus 28.
szerző: SH

beremend-tabor

Már 2021 végétől drónokkal és autonóm robotrajokkal erősítené a kormány a déli határok védelmét – derül ki a nemrég közzétett határigazgatási stratégiából. Annak ellenére tervezik ezt, hogy már a kabinet szerint sincs menekültválság.

A Magyarország Nemzeti Integrált Határigazgatási Stratégiája című hatvanoldalas dokumentum szerint ugyanis hazánk részt vesz a határőrizet célú autonóm robotrajok kifejlesztésében. Mint utalnak rá, a fejlesztések eredményeit legkésőbb 2021 végéig integrálni szükséges a feladatellátásban.

Az ORFK közel 84 millió forinttal szállt eddig be a már 2017 óta zajló Roborder fantázianevű projektbe, melyet az Európai Unió Horizon 2020 alapja is támogat, az érdemi munkát pedig a Magyar Közszolgálati Egyetem végzi. Ez a proket kis, kerekes robotokból és megfigyelő drónokból áll.

A robotokra szükség is van: hiába a kétségbeesett toborzás, nincs elég jelentkező a rendőrségi közmunkaprogramra, így a határok védelmét katonákkal és polgárőrökkel igyekeznek megoldani.

Egy érdekesség: a válság kezdetekor 2015-ben 456 ezer migránssal szemben intézkedtek – pontosabban buszoztatták át őket Ausztriába – tavaly már csak 5,6 ezer papír nélküli határsértővel akadt dolguk a magyar hatóságoknak. Ebben a számban azonban már azok is benne vannak, akik csak ilyen szándékkal megközelítették a kerítést.