2031. február 18, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

A Kanizsai ad otthont a matekos versenynek


2018. február 12.
szerző: SH

pi-314

Mire gondol, ha meghallja azt, hogy pí? Játék, tudomány, sport, szórakozás, zene vagy a mindennapi élet? Erre keresik a választ a matematika ünnepén másodjára tartott játékos rendezvény, a Megyei Pi Akadály Játékok alkalmával.

Mielőtt csütörtökön kokárdát tűznek nemzeti ünnepünk alkalmából, szerdán egy vidámabb ünnep rettenetes versekkel, pite- és pizza lakomával, számjegyek memorizálásával egészen más rítusokat diktál – ígérik a szervezők.

A stílszerűen március 14-i – 3.14 – vetélkedőt a siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskolában szervezi a Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, ahova a megyéből mintegy 100 gyermeket várnak. A nevezetes számhoz kötődő napon 5-8. és 9-11. osztályos tanulók nyolcfős csoportjai fognak versengeni, játékos vetélkedőkön részt venni.

A rendezvényen résztvevő iskolák házi, 3,14 kilométeres futóversenyének díjkiosztója mellett az eseményen még egy díjátadó gálát is tartanak, mégpedig a korábban meghirdetett Pi-llanatkép és a Pi-vers pályázatokét. Ezek olyan művek – festmények, rajzok, versek, fotók, stb. – amiket a pí ihletett, és a jeles napon is bemutatkoznak.

A π – napot 1988 óta március 14-én ünnepelik, mivel a hónap számjegye a 3 mellett 14-én a matematikai π érték első két tizedes jegyéig megegyezik. Ez alkalomból egyre szélesebb körben világszerte különbözőrendezvényekkel, vetélkedőkkel, konferenciákkal