2247. február 18, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

A kézhigiénia volt a fókuszban


2018. május 10.
szerző: SH

Washing of hands with soap under running water

Idén ünnepeljük Semmelweis Ignác születésének kétszázadik évfordulóját, melynek alkalmából a siklósi kórházban szakmai napot rendeztek Fókuszban a kézhigiéne címmel.

A kézhigiénia szerepe a fekvőbeteg ellátásban, a fizioterápiában és egy műtősnő szemszögéből is be lett mutatva a csütörtök délutáni rendezvényen.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések világszerte több százmillió pácienst érintenek évente. Ezen fertőzések túlnyomó többsége szennyezett kéz közvetítésével terjed egyik betegről a másikra. Ezért a helyes és megfelelő gyakorisággal végzett kézhigiénia az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének elsődleges, bizonyítottan hatásos, egyszerű és költséghatékony módja.

Az Egészségügyi Világszervezet felhívására Magyarország 2010-ben csatlakozott a Felhívás a betegellátás globális biztonságáért programhoz, vállalva az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére irányuló tevékenységek támogatását, különös tekintettel a kézhigiénás gyakorlat javítására.

Az Országos Epidemiológia Központ egyik kiemelt feladatának tekinti, hogy a Semmelweis-i úton haladva ne csak az egészségügyi dolgozók ismerjék jelentőségét és alkalmazzák megfelelően a kézfertőtlenítést, hanem a betegek és hozzátartozóik bevonását is javasolják.

A kézmosás május 5-i világnapja alkalmából tartott rendezvényen a kórház dolgozói mellett az Inco-Med Kft. és a Kományhivatal munkatársai is tartottak szakmai előadást.