2019. június 25, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

A kis munka hazugságának áldozataira emlékezünk


Életmód - 2019. január 7.
szerző: SH

malenkijemlekmu

A siklósi önkormányzat és a Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör által szervezett kegyeleti ünnepségen január 19-én 15 órakor emlékezünk a régióból Vörös Hadsereg közreműködésével elhurcolt ártatlan lakosságra.

A Római Katolikus Templomban tartott huszonharmadik megemlékezést ökumenikus szolgálat előzi meg dr. Simon-Wagner István római katolikus plébános, dr. Komlósi Péter református lelkész és Cairns-Lengyel Henriett evangélikus lelkész közreműködésével.

Balázs Csaba, az egyesület elnökének beszéde után a programot a Hősök emlékműnél való koszorúzás zárja.

A második világháború során Magyarország területére érkező szovjet fegyveresek – a Vörös Hadsereg, a Belügyi Népbiztosság (NKVD), az Állambiztonsági Népbiztosság (NKGB) és a szovjet katonai hírszerzés (SZMERS) – emberei többnyire a malenkij robot kifejezés a sűrű használatával vagy csak néhány perces igazoltatás ígéretével, hazugságával hurcolták el több éves szovjetunióbeli kényszermunkára a polgári lakosság tömegeit a 13 évestől a 62 évesig.

A kis munka hazugsága azt volt hivatott szolgálni, hogy elejét vegyék az esetleges tiltakozásoknak, ellenszegüléseknek, valamint a szökési kísérleteknek. Ezért vált e kifejezés a magyar köztudatban a polgári lakosság tömeges elhurcolásának és több éves szovjetunióbeli kényszermunkájának a kifejezésévé.