2020. szeptember 26, szombat

A kormány szerint Brüsszel tehet arról, ha késik a babatámogatás


Itthon - 2019. május 13.
szerző: SH

euzaszlorud

A magyar kormány azt állítja, hogy Brüsszel megtámadta a családtámogatási programjukat. Az Európai Bizottság közleményt adott ki, miszerint ez hazugság, de a kormány kitart az igaza mellett és újabb közleménnyel válaszolt.

Az Európai Bizottság nem támadja a magyar családtámogatásokat – címmel hivatalos közleményt adott ki az Európai Bizottság, miután erőteljes kormánypropaganda indult, hogy elhitessék, ha csúszik a családtámogatási program, az a brüsszeli bürokraták miatt lesz.

Mint Európából üzenik, hétvégén több sajtóorgánumban megjelent az a téves értesülés, miszerint az Európai Bizottság megtámadta volna az ún. babaváró hitelprogramot, amelyet nemrég jelentett be a magyar kormány. Ezzel szemben a magyar hatóságok maguk kezdeményeztek egyeztetést az Európai Bizottsággal a hitelprogram kapcsán. A Bizottság a mai napig nem adott ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indított ez ügyben.

Az állami támogatásra alkalmazandó EU-szabályok egyébként nem vonatkoznak a magánszemélyeknek adott támogatásokra, és nem kérdőjelezik meg a magyar kormány örvendetes családpolitikai céljait, hanem az uniós versenypolitika részeként a gazdasági szereplők közötti verseny torzulását hivatottak meggátolni – írják.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint ez valójában egy jogi köntösbe bújtatott támadás a magyar családtámogatási rendszer ellen.

A bizottság válaszára a kormány is közleményt adott ki, miszerint hiába próbálják tagadni, attól még tény marad, hogy az Európai Bizottság kifogásokat emelt a babaváró támogatással kapcsolatban. Ezeket a kifogásokat az úgynevezett előzetes egyeztetési eljárás során fogalmazta meg, amely hetek óta zajlik.