2020. február 25, kedd

A közösség által Jézus szolgálatában


Életmód - 2018. augusztus 18.
szerző: SH

simonwagner188

A miséken – legutóbb a Nagyboldogasszony-napi szentmise alkalmával a vár kápolnájában is – találkozhattunk már Simon-Wagner Istvánnal. A Siklósra nemrég érkezett egyházi vezetővel személyéről, az áthelyezésről, hivatásról beszélgettünk.

A korábban Siklóson lelkipásztori feladatokat teljesítő Dohány Zoltánt pécsi kórházlelkészi feladatokkal is megbízva a Szent Ferenc Plébániára helyezte át Udvardy György megyéspüspök. Helyére augusztus első napjától Simon-Wagner István került, aki a püspöki uradalom egykori központjából, Szászvárról érkezett.

 

Egyiptológusnak készült

Az Észak-partiumi Nagybányán született, az egykori magyar királyság részén, a nagy aranybánya városában, mely művésztelep megannyi hírességet is adott az országnak és melynek területét sokszor helytelenül azonosítják Erdéllyel. Magyarosodott sváb családból származik, a hitet – mint fogalmazott – szinte az anyatejjel szívta magába, ami később hagyományi szintről átélt hitté változott. Sokáig nem egyházi pályára készült, egyiptológus szeretett volna lenni. Mint mesélte, egy frissen felszentelt pap első, újmiséje alkalmával egyetlen pillanat hozta az elhatározást, hogy az egyházi pályát válassza. Elárulta, jövőre tervez a hívekkel egy kirándulást szülőföldjére is.

A történelem egyébként most is jelen van életében és szabadidejének nagy részét kiteszi: több nyelven keresi, kutatja az egyiptológia területén az újdonságokat, írásokat, a tudományág híreit. De rajong a történelemért legyen szó nem csak egyházi, hanem filozófia, dogma- vagy akár művészettörténelemről is.

 

Várnegyedből várnegyedbe kanyarodott vissza

Siklóshoz korábban is kötötték szálak, pályáját ugyanis Máriagyűdön kezdte, ahol pappá szentelése előtt Pável atya mellett volt több hónapig diákonus. Később Pakson folytatta tevékenységét, majd következett a Tolna megyei Nagydorog, végül Szászvár.

Az áthelyezés nem érte váratlanul, hiszen a püspökkel korábban megállapodtak: ha befejezi a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytatott egyházjogi tanulmányait, új helyen gyakorolja tovább hivatását. Kinövi az ember a saját földjét egy idő után, kell a váltás – vallja, de jelezte: Siklós számára is meglepetés volt, ahova váratlanul csöppent.

Hátra kellett hagynia a korábbi közösséget, melyben dolgozott, ám ez számára nem jelent csalódást. Az áthelyezést nem lehet előre- vagy visszalépésként felfogni – mondta Simon-Wagner István, hiszen papként mindenhol egy közösségért tevékenykedik. Mint rámutatott, ez nem az ő, hanem Isten közössége, melyen keresztül Jézust szolgálja, munkája gyümölcsét is ezáltal találja meg. Hiszen magvetés a mi feladatunk – zárta gondolatát, rámutatva, tisztában van azzal, hogy a hívek másként ragaszkodnak egyházi vezetőjük személyéhez.

A vatikáni zsinat előtt elmozdíthatatlan volt a plébános – jegyezte meg. A gyakorlat, mely szerint áthelyezhetik őket, csak az 1983-ban megjelent új törvénykönyv szerint alakult ki.

Mindemellett folytonosságot jelent számára, hogy továbbra is a püspöki bíróságon dolgozik helyettes bírósági helynökként. A viceofficiális szerepét úgy kell elképzelni, hogy világi bíróságokon a főbírónak megfeleltetett püspök helyetteseként van megbízva – magyarázta. Egyházjogi tanulmányait szeptember végén zárja, amikor doktori címét védi meg.