2018. december 13, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

A Közút magához vette a külterületi kerékpárutak üzemeltetését


2018. január 9.
szerző: SH

kerekparut-felfestes

A belterületi utakat leszámítva a magyar kerékpárút-hálózat legfontosabb elemeit a Magyar Közút fogja üzemeltetni – mondta Révész Máriusz.

Mint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa hozzátette, az ehhez szükséges legfontosabb forrásokat már meg is kapta.

A Magyar Közút a karbantartási feladatokra a 2017-es költségvetésből 2 milliárd forint többletforrást kapott, ebből 531 millió forint a géppark bővítéséhez használható fel – ismertette. A 2018-as költségvetésből pedig további egymilliárd forint jut a kerékpárutak üzemeltetésére, ezzel a magyarországi kerékpárutak karbantartására már 3 milliárd forintot fordíthatnak – mondta.

Kitért arra, hogy számos önkormányzat rendelkezett meglévő, engedélyezett fejlesztési tervekkel, így 11 szakaszon mintegy 67,5 kilométernyi új kerékpárút épülhet meg. Arra törekszenek, hogy az önkormányzatonként külön-külön tervezett kerékpárutakat egységes hálózatba kovácsolják, az ehhez szükséges hiányzó szakaszok megépítésére 3,6 milliárd forintot szánnak.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az 1100 kilométernyi külterületi kerékpárútra mutatva közölte: azok nagyrészt az országos közutak mellett futnak, így logikus volt, hogy a Magyar Közút üzemeltesse ezeket, ami új feladat lesz.