2909. január 16, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

A malenkij robot áldozatainak emléke előtt hajtunk fejet


2018. január 18.
szerző: SH

malenkij

A siklósi önkormányzat és a Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör által szervezett kegyeleti ünnepségen 2018. január 27-én 15 órakor emlékezünk a régióból elhurcolt ártatlan lakosságra.

A Római Katolikus Templomban tartott megemlékezést ökumenikus szolgálat előzi meg. A résztvevőket Balázs Csaba, az egyesület elnöke köszönti, majd dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök mond beszédet az 1945 január 16-i siklósi eseményekről szóló rendezvényen. A programot a Hősök emlékműnél való koszorúzás zárja.

A második világháború során Magyarország területére érkező szovjet fegyveresek – a Vörös Hadsereg, a Belügyi Népbiztosság (NKVD), az Állambiztonsági Népbiztosság (NKGB) és a szovjet katonai hírszerzés (SZMERS) – emberei többnyire a malenkij robot kifejezés a sűrű használatával vagy csak néhány perces igazoltatás ígéretével, hazugságával hurcolták el több éves szovjetunióbeli kényszermunkára a polgári lakosság tömegeit a 13 évestől a 62 évesig.

A kis munka hazugsága azt volt hivatott szolgálni, hogy elejét vegyék az esetleges tiltakozásoknak, ellenszegüléseknek, valamint a szökési kísérleteknek. Ezért vált e kifejezés a magyar köztudatban a polgári lakosság tömeges elhurcolásának és több éves szovjetunióbeli kényszermunkájának a kifejezésévé.