2020. június 6, szombat

A pártok, a multik, a bankok és az önkormányzatok lesznek a védekezés legnagyobb befizetői


Gazdaság - 2020. április 5.
szerző: SH

Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI
Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

A kormány a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot csoportosít át, a járvány elleni védekezési alapba pedig be kell fizetni az idei párttámogatások felét, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét.

A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami rádióban.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a járványügyi védekezés a költségvetésből komoly forrásokat, az országtól pedig komoly összefogást kíván. A kabinet annak jegyében állította össze a járvány elleni védekezési alapot, hogy az államnak először saját szervein kell kezdenie a takarékoskodást. Összegezte: a legtöbb pénzt, összesen 922 milliárd forintot ezért a tárcáktól vonják el, de emellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez.

A gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított része idén 34 milliárd forint lesz, az önkormányzatoknak ezzel kell hozzájárulniuk a járvány elleni védekezéshez.

Gulyás szerint a védekezésből, illetve a gazdaság újraindításának költségeiből azoknak a szektoroknak is részt kell vállalniuk, amelyek jó időben a gazdaság növekedéséhez járulnak hozzá és jelentős haszonra tesznek szert. Ilyenek a multinacionális cégek és a bankok.

A miniszter közölte, intézkedéseikkel a járvány elleni védekezési alapban jelenleg 663 milliárd forint áll rendelkezésre. Emellett a gazdaságvédelmi alapban – amely a gazdaság újraindítását szolgálja – 1345 milliárd forint van.

Gulyás Gergely leszögezte: a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése a legfontosabb. A statisztikák szerint 30 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, a korábbi több mint 70 ezer üres álláshelyből ma már kevesebb mint 50 ezer van szabadon, április eleje óta pedig naponta több mint négyezren veszítik el az állásukat.

A kormány azt reméli, ha megállítani nem is, de jelentősen mérsékelni tudja ezt a folyamatot, a járvány után pedig nagy számban újra tudja teremteni a munkahelyeket – mondta Gulyás Gergely.