2020. július 6, hétfő

A rendőrség szerint a katonaság az illetékes, a katonák szerint a rendőrök


Régió - 2019. augusztus 2.
szerző: SH

honvedseg-sapka

Nem sikerült eldönteni, ki illetékes a kérdésben, hogy  létszámhiány miatt van-e szükség a honvédséggel kiegészíteni a rendőri szolgálatot, vagy egyéb helyzet állt-e elő a határon. A rendőrség szerint a katonák adhatnak választ, a katonák szerint a rendőrség az illetékes.

Korábban azzal az egyszerű kérdéskörrel fordultunk sorban a két szervhez, hogy miért jönnek katonák Siklósra.

A két szerv hamar megtalálta a közös hangot: míg a rendőrség a saját létszámhiányára és feladatellátására vonatkozó kérdésben is a Honvédelmi Minisztériumot tartotta illetékesnek, azok kommunikációs osztálya viszont épp arra jutott, hogy forduljunk a határvédelmi feladatok ellátásában illetékes rendőrséghez.

Mint korábban beszámoltunk róla, más határszakaszon a rendőrség szabadságolások miatt kiéleződő létszámhiánya és a fokozódó migrációs nyomás miatt van szükség hasonló intézkedésre, de a siklósi állomány helyzetére vonatkozó információt egyelőre senki sem erősítette vagy cáfolta meg. Arra is kíváncsiak voltunk, mikor hány katonát vezényelnek a térségbe és meddig tart a misszió, illetve milyen feladatot kapnak itt a bakák.

Az ORFK végül egy korábbi, több sebből is vérző sajtótájékoztatóra hivatkozva annyit sugalmazott, hogy a katonák a határon fognak szolgálatot teljesíteni, de az okot – hogy kevés a rendőr vagy túl sok migráns érkezik – továbbra is csak kerülgetik.