2020. június 1, hétfő

A rendőrség szerint még százan halnak meg idén az utakon


Itthon - 2018. november 14.
szerző: SH

traffipax-suhan

Idén eddig több mint 530-an haltak meg közlekedési balesetben Magyarországon – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Szerinte a statisztika alapján idén még több mint százan meghalnak az utakon.

A halálos balesetek száma az elmúlt évekkel összehasonlítva stagnál – véli,míg a személyi sérüléssel járó balesetek száma évente eléri a 15 ezret. A balesetek leggyakoribb okaként a szóvivő a gyorshajtást nevezte meg, az elsőbbség megadásának elmulasztását és a kanyarodás vagy irányváltoztatás szabályainak megsértését.

 

Nem minden gyorshajtás mérhető

A statisztikából nem tűnik ugyan ki, de a gyorshajtásnak két fajtája van, az abszolút és a relatív gyorshajtás. Az előző azt jelenti, hogy valaki átlépi a megengedett legnagyobb sebességet, míg a relatív gyorshajtó csak az adott körülmények között hajt gyorsabban az éppen biztonságosnak ítéltnél. Az előzőt traffipaxal lehet mérni, míg az utóbbinál csak utólag lehet okosnak lenni és bőven a sebességhatár alatt is meg lehet valósítani.

Magyarán ha például valaki nedves úton lakott területen kívül – ahol egyébként kilencvennel lehet menni – balesetet okoz úgy, hogy alig ment harminccal, de az a még lassabb sebesség mellett elkerülhető lett volna, voltaképpen gyorshajtás, relatív gyorshajtás miatt okozott balesetet. Ez utóbbira hivatkozva pedig traffipaxal a bokor mögé bújni ott, ahol egyébként nincs is sok szerencsétlenség nehezen emészthető intézkedés.