2020. július 8, szerda

A veszélyhelyzet meghosszabbítása kérdés sem volt


Itthon - 2020. március 24.
szerző: SH

parlamentsz

Keddi ülésén a négyötödös többség hiányában nem került napirendre a koronavírus-járvány miatt hozott, 15 naponta lejáró rendeleteket is érintő törvényjavaslat. Az ok, hogy ebbe a tervezetbe mást is belecsomagoltak, ami miatt az ellenzéki képviselők nem fogadták el azt.

Az ügyben a valódi történéseket átlátó kormánypárti média és a jogszabályi csapdába papírforma szerint belesétáló ellenzéki véleményvezérek egyaránt elferdítik az igazságot: míg valójában nincs ok azt feltételezni, hogy a migránsválsághoz hasonlóan érthetetlen okból és beláthatatlan ideig a törvény elfogadása után annak lehetőségei szerint fenntartanák a rendeleti kormányzást, fontos átmeneti jogszabályok járnak hamarosan le – többek közt a fertőzés terjedésének több-kevesebb sikerrel gátat szabó határzárról szóló is.

A veszélyhelyzet visszavonásig van érvényben, a rendeletek miatt azonban 15 naponta szavazni kell. Ha nem hosszabbítják meg, a rendkívüli helyzetben hozott rendeletek hatályukat vesztik. Ez egy jogi garancia a demokrácia fenntartására.

Az ellenzéki képviselők a törvénybe foglalt határidő nélküliséget nem tudták támogatni, mivel nem látnak garanciát arra, hogy a kormány nem fog visszaélni a gyakorlatilag kiiktatott parlamentiséggel. Azt már el tudták volna fogadni, hogy 60 vagy 90 nap is belekerüljön a 15 helyett, de erről a kormány nem akart hallani sem. Ugyanis a törvényre egy hét múlva kivételes eljárásrend szerint térnek vissza – akkor már csak kétharmados többség kell, így nem kérdéses a sorsa. De mint Rétvári Bence államtitkár rámutatott, mivel nem sikerült meghosszabbítani a 15 nap után lejáró szabályokat, hétvégén bizonytalan helyzet lesz, már csak az egyik lejáró rendelet miatt is, ami a határok lezárásáról szól.

A kormány soha sem mondta, hogy az ellenzékiek miatt nem lett meghosszabbítva a veszélyhelyzet: mindössze azt kommunikálják, hogy az ellenzéki képviselők a veszélyhelyzeti törvény ellen szavaztak. A központi utasítás szerint a veszélyhelyzetre kellett összpontosítani annak magyarázata nélkül, hogy ez egy összetett javaslat volt más súlypontokkal.