2020. június 4, csütörtök

A zene iránti rajongás nem múlt el – gyémántoklevelet vett át Mayer Ferenc


Életmód - 2019. július 6.
szerző: SH

mayer-ferenc

Diplomaszerzésének hatvanadik évfordulója alkalmával adományozott gyémántoklevelét vehette át Mayer Ferenc. Az általános iskolai tanító a Pécsi Állami Tanítóképzőben 1957 július 3-án kapta kézhez első oklevelét.

Mayer Ferenc az akkor ötéves Állami Tanítóképzőben 1956-ban végzett. Ezt követően Gordisán tanítójelöltként tevékenykedett, ami után sikeresen vizsgázott. Egy évnyi mattyi tanítás után 1958-ban Magyarbólyba került, ahol 1974-ig dolgozott. Magyarbólyban életre keltette az országos hírnévre szert tevő Pávakört, mely emlékét a harkányi nyarak is őrzik.

Ezt követően érkezett Siklósra, az akkori kettes, nyolcvanas évektől pedig Batthyány Kázmér után elvnevezett általános iskolába, ahol úttörő csapatvezető és testneveléstanár volt. A tanárképzőt testnevelés szakon 1975-ben végezte el, és létrehozta a hölgyek felnőtt kézilabda csapatát és összekovácsolta a gyermekek atlétika szakosztályát.

Az 1982-ben alakuló akkori Hajdúba, most Kanizsaiba igazgatóhelyettesnek választotta a tantestület.

Legnagyobb büszkesége, az akkor bevezetett mindennapi testnevelés tematikájára egy osztályt is létrehozott: a B-sek sorába rengetegen jelentkeztek, mely korát megelőzve nem csak a testmozgás, hanem különleges szemlélete miatt is hihetetlenül népszerű volt.

Mint Mayer Ferenc elárulta, a sportiskolába sorolásnál megszokottnál sokkal később, a harmadik osztályban végezték a sportági kiválasztást, és nem az eredmények után hajszolták a gyerekeket, hanem képességeiket fejlesztették, azt tartva szem előtt, hogy élvezze, sikerként élje meg mindazt, amit elért.

A Kanizsai Dorottya Általános Iskolából 1997-ben ment nyugdíjba, ami után öt évig tanított, majd újabb öt esztendőn át a sportcsarnok igazgatójaként tevékenykedett.

 

A zene végigkísérte életét

Tíz évesen, 1946-ban felvételizett a pécsi énekiskolába, majd a tanítóképzőben zongorán és hegedűn tanult. Kivételes énekhangjával a gimnáziumi évek 1954-56 között az akkori alakuló vasúti énekkarhoz járt énekelni besegíteni, valamint karnagy segédként tevékenykedett. Az 1958-ban kezdődő, és 1962-ig tartó kurzuson végül karnagyi oklevelet szerzett.

Feri bácsi tizenöt éven át a Dolce soraiba vitt derűt, a zenekartól a télen búcsúzott el, de azóta nem csak itthon, hanem Pécsen is minden nagyobb zenei eseményen részt vesz.