2020. július 8, szerda

Adatlopás miatt tett feljelentést egy pécsi önkormányzati cég


Baranya - 2020. február 21.
szerző: SH

hdd

Feljelentést tett a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., a baranyai megyeszékhely önkormányzati tulajdonú, egyesületek és létesítmények működtetésével foglalkozó sportvállalatának vezetője, mert tavaly ősszel adatok, merevlemezek tűntek el a cégnél.

A cég korábbi vezetője, Vári Attila még októberben elkérte a PSN Zrt. informatikai rendszere működtetésével megbízott vállalkozótól a társaság levelezőrendszeréhez szükséges felhasználói nevet és jelszót. A rendszergazda ezeket az adatokat át is adta, de ezt követően ezekkel a jelszavakkal többet nem tudott belépni az általa kezelt adatbázisba, mert azokat megváltoztatták.

Az új jelszavakat csak decemberben kapta meg a rendszergazda a korábbi vezető asszisztensétől, de a rendszerbe belépve akkor komoly változásokat tapasztalt. A korábbi vezető személyi asszisztensének és a PSN Zrt. üzemeltetési igazgatójának asztali számítógépéről hardverek, szoftverek és adatok tűntek el, a számítógépekbe új merevlemez került, a régieket és az azokon tárolt adatokat pedig eltulajdonították.

A közleményben kitértek arra, hogy több e-mail cím tekintetében eltűnt a céges levelezés is, a központi szerverről pedig úgy törölték a levelezés teljes tartalmát, hogy azt nem lehet könnyen visszaállítani.

A pécsi önkormányzat szerint a történtek több bűncselekmény gyanúját is felvetik, ezért a PSN Zrt. új vezetője információs rendszer vagy adat megsértése és lopás gyanúja miatt tett feljelentést. Az feltette a kérdést: miért kellett tőlük éppen a választások után megszabadulni annál a cégnél, amelynek a vezetője egyben a kormányoldal polgármesterjelöltje volt?