8364. február 19, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Agyonlőtték a szerb politikust


2018. január 16.
szerző: SH/MTI

OliverIvanovic

Lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikust kedden az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában.

Ivanovicra ismeretlen tettesek mozgó autóból lőttek rá reggel 8 óra után néhány perccel, amikor pártjának épületébe akart belépni. A hasán találták el, kórházba szállítása után meghalt. A hírt Shyqyri Syla, a város főügyésze is megerősítette.

A 64 éves Ivanovicot 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának bírósága háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, tavaly azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el. A koszovói politikus 33 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később házi őrizetben volt.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de ezt Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is sajátjának tekinti a többségében albánok lakta területet. Észak-Koszovóban körülbelül 50 ezer szerb él. Belgrád és Pristina között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, ám ez mindeddig kevés eredménnyel járt, noha ez a feltétele mindkét ország európai integrációjának.