2020. július 6, hétfő

Aláírták – kezdődik a Pécsig húzódó kerékpárút tervezése


Régió - 2019. december 11.
szerző: SH

Szkaliczki Tünde, Riegl Gábor és Őri László
Szkaliczki Tünde, Riegl Gábor és Őri László

Tervezési szakaszához ért az a TOP forrásból megvalósuló projekt, mely során Pécs és Siklós térsége között kerékpárút épül ki. A tervezési megbízást a szerda délután tartott konzorciumi ülésen írták alá.

A Pécset és Siklós térségét összekötő, összesen 36 kilométeres kerékpárút részben meglévő szakaszon illetve autóúton lesz kijelölve, míg hozzávetőlegesen 15 kilométeren át önálló útburkolattal kerül kialakításra.

Az 1,4 milliárd forintos összköltségű projekt konzorciumában szereplő Siklós egyben a szerdai ünnepélyes alkalomnak is házigazdája volt. A tervezésre vonatkozó szerződést a város polgármestere és Szkaliczki Tünde, a Szitemág Kft. ügyvezetője írta alá.

A megyei kerékpárutak hálózatának olyan hiánypótló eleméről beszélünk, mely a Siklós, Harkány, Villány és az Ormánság jelentette tengelyt a megyeszékhellyel és annak agglomerációjában lévő hálózattal köti össze – utalt Riegl Gábor a fejlesztés fontosságára. Siklós polgármestere egyedülállónak nevezte a területileg érintett települések összefogását, mely eredményeként megvalósulhat a kerékpáros turizmust előrelendítő, számos közigazgatási határt érintő kezdeményezés.

A megyei programok közül is az egyik legfontosabb veszi most kezdetét – mondta Őri László. A Baranya Megyei Önkormányzat elnöke kitért rá: a turisztikai célú fejlesztés a szezonalitást is csökkenti, de az érintett településeken élők számára is jelentőséggel bír. Az időrendiséggel kapcsolatban ismertette, hogy a tervezési szakasz után lehet megállapítani a pontos költségeket, de az elnyert pályázat közel másfél milliárd forintos előirányzata már rendelkezésre áll.

 

Nem most kezdődött a munka

A Kerékpáron Mecsektől a Tenkesig turisztikai kerékpárút fejlesztés című pályázat elnyerése a megyei önkormányzat munkáját dicséri, míg Siklós az előkészítésből vette ki részét. A projekt már túl van egy szakértő által készített marketingstratégia felállításán, jelenleg pedig egy turisztikai szakember térképezi fel a vendégkört bővítő, lehetséges partnereket.

A program egy műemléki rekonstrukció erejéig érinti Szalánta-Eszterágpuszta épületegyüttesét, ahol egy Zsolnay kerámiaburkolattal díszített kápolna és harangláb fog megújulni. Ez a munkálat azonban nem része a mostani szerződésnek, ugyanis azt a pécsi egyházmegye – mint konzorciumi partner – önálló projektelemként fogja megvalósítani.

Mivel az előírások szerint meghatározott kilométerenként megállóhelyet kell biztosítani a túrázók számára, Pogányban, Vokányban, és Bissén is kerékpáros pihenőhelyet fognak kialakítani.

A most következő, 240 napot igénylő tervezés során a pontos nyomvonal mellett az is el fog dőlni, hogy a közúton kijelölt szakasz illetve az épített kerékpárút pontosan milyen arányt képvisel. A megvalósítás időszaka csak ezt követően kezdődik.