2020. november 30, hétfő

Álhír terjed – nem is zártak be Siklóson üzletet


Helyi hírek - 2020. november 13.
szerző: SH

closed

Közösségi oldalak csoportjaiban terjed az a poszt, melyet feltehetően jó szándékkal, de átgondolatlanul tett közzé gazdája. Az üzlet bezárásról szóló jegyzőkönyv kivágásának felelőtlen posztolása kapcsán az terjedt el, hogy Siklóson bezártak egy üzletet.

Számos olvasónk kereste meg lapunkat azzal, hogy segítsünk kideríteni, melyik üzletet zárták be a járványügyi szabályok megszegése miatt. Mint jelezték, egy Facebook-csoportban jutottak a korántsem egyértelmű információhoz. Ugyan a rendkívül rossz minőségű, több letöltést is megélt fénykép több csoportban való felbukkanása eleve gyanút kelthet, de megkerestük az illetékeseket, hogy megtudjuk, történt-e Siklós vagy Harkány területén hasonló eset.

Míg csütörtök reggelig országszerte 29 üzletet zártak be a szabályok megszegése miatt, Siklóson vagy Harkányban hasonló intézkedésről senki sem tudott beszámolni.

 Ne a közösségi oldalak csoportjaiban tájékozódjon!  A valódi hírportálokra nem mutató Facebook-oldalakat és bejegyzéseket bárki álnéven is létrehozhatja, ahol akár önös vagy politikai célzattal is törvényi garanciák nélkül terjeszthet bármilyen, hamis, megtévesztő vagy félrevezető tartalmakat. Értesülései beszerzésekor hagyatkozzon a Médiahatóságnál is bejegyezett hírportálokra, ahol ha nézeteivel vagy véleményével nem is egyező, de tárgyilagosan mindig helyes információhoz juthat. A Facebook nem ilyen oldal, hanem egy amerikai magánvállalat felülete. Térségünk hivatalos hírportáljai a siklosihirek.hu és a harkanyihirek.hu.