2018. október 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Alig volt hús a lidlis lengyel virsliben


2016. november 8.
szerző: SH

sikloslidl

A törvényileg előírt 40 százalékos minimum helyett csak 18 százalék hús volt a Lidl egyik virslijében. A baj a lengyel gyártású Baroni baromfivirslivel volt, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ki is vonatott a forgalomból.

A Baroni félkilós virsli 43 százalékban csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst, úgynevezett MSM-et tartalmazott. Az uniós előírások alapján azonban ez nem számítható bele a hústartalomba.

Magyarországon a húskészítmények megnevezéseinek használatát a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) előírásai védik. A virsli minőségi jellemzőit is e dokumentum szabályozza. Virsli néven tehát csak azt a terméket lehet forgalomba hozni, ami megfelel az előírásban rögzített követelményeknek.

2017. augusztus 1-jétől tovább szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó előírások, és a virslinek már 51 százalékban kell húst tartalmaznia, míg csontról mechanikusan lefejtett csirkedarabkák csak 10 százalék lehetnek benne.