8891. március 24, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Általános megállapításokat küldött az OLAF, itt utólag nem módosult a kiírás


2018. március 6.
szerző: SH

villanykorte

Több településéhez hasonlóan a siklósi közvilágítási tender is egy módosított felhívás szerint zajlott. A helyi lámpák cseréjére vonatkozó pályázatot azonban még az előtt változtatták meg, hogy az önkormányzat azon részt vett volna.

A módosítást az irányító hatóság eszközölte, ami sok városban azért jelent problémát, mert a gyanú szerint így tették lehetővé, hogy az abban foglalt lámpatestek 100.000 órányi élettartamát vegyék figyelembe. Enélkül az Elios Zrt. (korábbi nevén ES Holding és E-OS Innovatív Zrt.) által elnyert projekt sem minősült volna támogathatónak a megadott kivitelezési szerződések becsült értékei mellett.

Siklós számára a törekvés közel sem az égből hullott, a város ugyanis már 2013-ban is korszerűsítette volna a köztéri lámpáit. Akkor a pályázat nem nyert támogatást, így azonban a pályázati anyag jelentős, hasznosítható része így már rendelkezésre állt az új pályázat benyújtásához.

A város végül egy KEOP pályázatnak köszönhetően 2015-ben korszerűsíthette a közvilágítás nagy részét, ám Siklóson a kivitelezési munkálatokra nem volt több pályázó, aki a más városokban ismert visszásságok által került volna kedvezőtlenebb helyzetbe. 2015-ben ugyanis egyedül Orbán Viktor vejének, Tiborc Istvánnak az érdekeltségében álló Elios pályázott az 1306 darab lámpa cseréjére 181.637 millió forintért.

 

Az OLAF vizsgálata

A vizsgált esetek legtöbbjében ugyanazon pályázati előkészítő és tanácsadó cégek szereplenek, és szinte indigóval írt, teljesen megegyezőkiírások, szerződések kerültek aláírásra. A siklósi munkálatok körül is feltűnt a 22 másiknál szereplőt pécsi Sistrade Kft. és a 12 helyen szerepet vállaló budapesti Eupro Projektmenedzsment Kft., mint a pályázatok kiírásában tanácsadóként jelen levő cég. Mindkét vállalatban tulajdona van annak a Hamar Endrének, akit Tiborcz István barátjaként és korábbi pécsi iskolatársaként tartanak számon. Ezen felül Hamarnak a vizsgált időszak egy részében a Green Investment Kft-n keresztül az Elios Zrt-ben is volt tulajdonrésze.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) két éve kezdte vizsgálni a többnyire uniós forrásból finanszírozott Elios-os projekteket, és a más településeken már ismert szabálytalanságokról, általános megállapításokat közölve 2017. októberében az érintetteket is tájékoztatta. 2017. januárjában a jelentést vádemelési javaslattal küldte meg a magyar ügyészséghez, amely most költségvetési csalás gyanújával nyomoz.

 

A siklósi eljárás közben nem módosítottak

A finanszírozást alapvetően lehetővé tevő pályázat feltételeit 2014. október elsején még azt megelőzően módosította annak irányítója, hogy a siklósi testület 2014. október 14-én beadta volna pályázatát. A későbbi kivitelező személye ekkor még meg sem jelent sehol. A pályázat sikerét csak két hónappal később, 2014. december 31-én közölték, Siklós ezt követően írt ki saját tendert a kivitelező kiválasztására, amin szintén nem eszközölt módosítást. Ezen eljárásból került ki nyertesként az egyetlen pályázó, Tiborc cége; a támogatói okirat 2015. január 30-án lépett hatályba. A munkálatokat öt hónap alatt, június 30-ával fejezték be.

A közbeszerzési eljárás bíráló bizottsága négy főből állt, aminek tagjait a város által kialakított Közbeszerzési Szabályzat alapján jelölték ki. Az értékelő bizottságtól a beérkező javaslat alapján a döntőbizottságban helyet foglaló polgármester és két képviselő – Reitz Emilné és Zádori Tivadar – döntött, hogy elfogadják-e az adott pályázatot vagy sem. Mint dr. Marenics János korábban leszögezte, ennek gyakorlata a demokrácia alapelveit figyelembe véve alakult ki.

Siklóson az Elios egyetlen pályázóként indult és az eredeti feltételeknek megfelelően nyerte el a kivitelezés jogát.

Balázsné Kréth Ibolya, a polgármesteri kabinet vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az OLAF általános megállapításai mellett lehetőséget biztosított az észrevételek megtételére is, mellyel élve azt a választ adták, hogy a pályázaton való részvétel előtti eseményeket nem követték figyelemmel.

 

Az uniós lámpákat itt nem bántották

Volt város, ahol korábban uniós támogatásból felújított lámpasor ismételt cseréjét emelte ki a jelentés. Siklóson a Felszabadulás utca – jellegzetesen sárga – világítótestei voltak érintettek hasonló pályázatban, amikor a belvárosi rekonstrukció során cserélték őket. Azok a mai napig az akkor korszerűsített fényt árasztják, nem engedték őket kicserélni – annak ellenére, hogy lett volna rá lehetőség.

 

Központilag irányított pályázat

Morális alapokat döntöget annak kérdése, hogy a pályázati rendszer mennyire volt központilag irányított. Ennek vizsgálatakor nem szabad elsiklani a tény felett, hogy a közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázaton annak kötelező csatolmányai szerint csak az vehetett részt, aki megelőzően beszerezte a Belügyminisztérium támogató nyilatkozatát a pályázaton való részvételen.