9387. május 21, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Angol kémgyilkosság: a britek hazavágják az orosz kémkedést


Nagyvilág - 2018. március 14.
szerző: SH

fotó: Arno Mikkor, EU2017EE
fotó: Arno Mikkor, EU2017EE

London felfüggeszt minden magas szintű érintkezést Moszkvával és orosz diplomatákat utasít ki, mert a putyini diktatúrát gyanúsítja egy volt orosz brit kém elleni gyilkossági kísérlettel.

A brit kormány kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, és felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal – ezt Theresa May brit miniszterelnök jelentette be.

Az intézkedések előzménye az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt.

A brit kormányfő által szerdán bejelentett intézkedések között szerepel az is, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Theresa May szerint a kiutasításokkal London a következő évekre szinte megbénítja Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét.