2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Aranyszínű sárgaság: a villányi borvidék egyelőre nincs veszélyben


2018. február 14.
szerző: SH

szololevel-sarga

Növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el szerdán Pécs több területén a szőlő aranyszínű sárgasága betegség megjelenése miatt. A kényszerintézkedés minden érintett gazdára nézve kötelező, de Nagy Gergely hegybíró szerint a villányi borvidék jelenleg nincs veszélyben.

A Baranya Megyei Kormányhivatal agrárügyi főosztálya a zárlatot a városnak az 57-es úttól és a Nagy Imre úttól délre, valamint a Nagypostavölgytől nyugati irányba eső részén rendelte el.

A betegséget korábban 2013. augusztusában azonosították Zala megyében, a szlovén határ mellett, majd Veszprém megyében, Badacsonytomajon. 2014-ben és 2015-ben a hatóság Vas és Somogy és Fejér megyében is kimutatta a fertőzést. Az eddig felderített fertőzések pontszerűek, a következetes hatósági fellépésnek és a felelősségteljes termelői hozzáállásnak köszönhetően a fertőzés nem terjedt szét.

Nagy Gergely ezzel kapcsolatos kérdésünkre elmondta: a karanténbetegség megjelenésekor a hivatal zár alá veszi az érintett területet, egy meglehetősen nagy védősávot meghatározva, ahol évekig megfigyelés alatt tartják az ültetvényeket. A betegségben érintett tőkéket jellemzően ki is vágják – tette hozzá.

A szőlő aranyszínű sárgaságát állati kártevő terjeszti, gyakorlatilag nincs ellene védekezési lehetőség, megjelenése esetén egyetlen dolgot lehet tenni, el kell távolítani az érintett tőkéket – tette hozzá.

Mint a hegybíró jelezte, a villányi térséget a betegség nem érinti, és miután Pécsen már korábban is felfedezték, nem valószínű, hogy ezután átterjedne. A borvidéken a hivatalos információk szerint korábban sem ütötte fel a fejét – szögezte le.