2019. szeptember 23, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Átadták a pécsi dohánygyár új üzemét


Baranya - 2019. szeptember 2.
szerző: SH/MTI

A British American Tobacco Pécsi Dohánygyár Kft. új üzeme . Fotó: Máthé Zoltán, MTI
A British American Tobacco Pécsi Dohánygyár Kft. új üzeme . Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Átadta pécsi üzemét a világ egyik legnagyobb dohányipari gyára, a londoni székhelyű British American Tobacco (BAT). A mintegy 7,5 milliárd forintos beruházással fejlesztett új üzem a cég harmadik legnagyobb európai parkja.

A BAT a világ egyik vezető dohányipari vállalata, több mint kétszáz országban van jelen és fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban is. A vállalat szerint a most átadott gyáregységgel a cég új fejezetet nyitott a hazai dohányiparban.

A nagymúltú pécsi gyár – hazánkban elsőként – potenciálisan kevésbé kockázatos nikotinpárnák előállítására szolgáló egységgel bővült.

Jelenleg egy gyártósor működik, de 2020 végéig további 5 gyártósor telepítését tervezik. Kiemelték: a BAT célja, hogy a fejlesztés végére a pécsi gyár lehessen a BAT egyik legnagyobb nikotinpárnagyára a világon.

A termékek exportra készülnek, megcélozva az észak-európai, valamint a német, az osztrák, a cseh, illetve a svájci piacokat. Jövőre a gyár idei termelésének volumenét 3,5-szeresére tervezik növelni.

A 110 éves pécsi dohánygyárat 1992-ben vásárolta meg a British American Tobacco, és azóta 40 milliárd forintnyi beruházást hozott a baranyai üzembe. A cég hazai leányvállalata, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. két pécsi üzeme, a nagymúltú Pécsi Dohánygyár és a Szivarkagyár a tavalyelőtti mintegy 600 után ma már 800 alkalmazottal harminc piacot lát el világszerte. Árbevétele a tavalyelőtti 116 milliárd után tavaly meghaladta a 138 milliárd forintot, adózott eredménye a tavalyelőtti 2,8 után 2018-ban már az 5 milliárd forintot is meghaladta.