2020. július 14, kedd

Átalakítások kezdődtek az Indexnél


Itthon - 2020. június 23.
szerző: HH

indexlogo

Miután a lap működésének átalakítása és az egyes rovatok külső cégekhez való kiszervezése kezdődött meg, a lap tiltakozó főszerkesztőjét kitették az igazgatóságból. A vezérigazgató lemondott. Veszélyben a legnagyobb független lap, az Index.

A lap munkatársai úgy értékelték a történteket, hogy veszélyben van a lap függetlensége.

Magyarországon az országos média három lépésben került állami felügyelet alá.

2011 első napjával összevonták a két nagy állami televíziócsatornát, az országos rádiót és az országos hírügynökséget egy közös médiaholdinggá, ami a kormány felügyelete alá tartozott. A nemkívánatos szerkesztők és technikusok százával kerültek az utcára.

A négy intézmény eleinte formálisan megőrizhette önállóságát, de aztán 2015-ben egy új közszolgálati médiaszolgáltatóvá olvasztották őket, ez lett a Duna Média Zrt.

Ezt követően a magánkézben lévő médiákat vonták ki a forgalomból úgy, hogy a kormányközeli sajtóhoz úgynevezett társadalmi célú hirdetésekkel juttattak komoly pénzösszegeket, míg a többieknél ezt a pénzcsapot adók kivetése mellett elzárták. Ezzel a módszerrel azóta is számos kisebb csatornát építettek fel, melyek kizárólag valamely választások idején működött.

Egészen öt évvel ezelőttig Magyarország magánkézben lévő médiái túlnyomórészt külföldi cégek tulajdonában voltak, melyek közül a legnagyobb a német médiamogul Axel Springer volt. Ezt 2014-ben egyszer csak felvásárolta a korábban csak olaj- és gázüzletekben utazó osztrák pénzügyi befektető, Heinrich Pecina. Már akkor is megvádolták, hogy kormányköröknek készíti elő a terepet, ám ennek igazolására 2016-ig kellett várni: eladta a nemzeti hirdetésektől megfosztott Népszabadságot Mészáros Lőrincnek, majd a lap Rogán helikopterezéséről szóló beszámolója után egyik napról a másikra megszűnt. Pecina később a médiabirodalma megmaradt részeit is Mészárosnak értékesítette.

A váratlan fordulat ekkor következett. 2018-ban minden médiamogul, valamennyi regionális és kis lap tulajdonosa hirtelen mindenüket a két hónapja alapított, kormányközeli KESMA-nak ajándékozták, ami így több száz lap tulajdonosa lett egyik pillanatról a másikra.

A legnagyobb lapok közül először az Origo került állami felügyelet alá, majd a tévécsatornák sorában a jellemzően ellenzéki HírTV vett látványos fordulatot. A teljes folyamatból csak néhány lap maradt ki, köztük az Index, HVG, 444 és a 24.hu. Ezek dolgozói ellen rendszeresen indultak személyes lejárató kampányok, így külföldi hatalmak mellett az olyan divatos szitokszavakat is felsorakoztatták mellettük, mint Soros, liberális vagy hazaáruló.

Miután az Index dolgozói tiltakoztak az átalakítás és az ellen, hogy a rovatokat külsős cégeknek szervezzék ki, a főszerkesztőjüket, a szintén tiltakozó Dull Szabolcsot eltávolították az Index Zrt. igazgatóságából, majd lemondott a vezérigazgató, Pusztay András. Utóda Ződi Zsolt lesz, aki a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa.