2020. január 23, csütörtök

Átalakították az MTA-t


Itthon - 2019. július 3.
szerző: SH

Demonstráció az akadémia épülete előtt.  Fotó: Mónus Márton, MTI
Demonstráció az akadémia épülete előtt. Fotó: Mónus Márton, MTI

A fideszes és a mérhetetlen kormánypárti képviselők egyhangú szavazatával átalakították a Magyar Tudományos Akadémia működését. Az ellenzéki szavazatok ezúttal sem számítottak a kormánypárt szintén saját maga elfogadott többségi szabályainak köszönhetően.

A fideszes és KDNP-s képviselők keddi döntése értelmében az Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz. A döntéshez a baranyai párttagok is nevüket adták, így Nagy Csaba, Bánki Erik és Hargitai János is engedelmesen igent nyomott.

Az MTA irányító testületébe ezentúl egy, a párt által kijelölt ember is beül. Ugyanez az irányító testület a fontos döntést ezentúl nem minősített többséggel fogadja el. A közgyűlésében a tagok háromnegyede a párt által delegált személyek lesznek.

A döntést az előterjesztő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy aposztrofálta: az Országgyűlés keddi döntése fontos előrelépés a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer megújításában, a kormány az új keretek között 32 milliárd forinttal több támogatást szán a területre. Azt is mondta, hogy a változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtése. Arra nem tért ki, hogy a jelenlegi rendszer miért nem volt elég hatékony.