2020. április 1, szerda

Átépítik a Kelenföld és Déli közötti alagutat


Itthon - 2019. június 20.
szerző: SH

mavkerek

Mint hétfőn kiderült, egy fontos alagútba nem férnek be a MÁV-Start által vásárolt emeletes vonatok. Amíg a Déli pályaudvar előtti átjárót át nem építik, a jövőre munkába álló vonatok nem járnak a Balaton és a Velencei tó felé.

A MÁV kedden közölte, hogy az új vonatok közlekedését csak akkor hátráltatná műszaki akadály, ha azok a Balaton és Velencei tó felé is közlekednének. Itt ugyanis át kellene menniük a Déli és a Kelenföldi pályaudvar közötti alagúton, amibe valóban nem férnének be. Azt a döntést már meghozták, hogy az új vonatok olyan helyen járnak majd, ahol nincs ilyen akadályt jelentő alagút.

Közölték azt is, hogy a Déli és a Kelenföldi pályaudvar közötti alagutat átépítenék, ennek lehetőségét a MÁV és a MÁV-Start közösen vizsgálja a műszaki megvalósítását és finanszírozását a járműbeszerzési projekt keretében.

A MÁV-Start 2017. augusztusában írt alá szerződést 11 emeletes KISS motorvonat szállításáról a Stadler Bussnang AG.-vel. 2018 decemberében újabb 8 vonatról állapodtak meg, valamint további 21 vásárlását is tervezik. Az új vonatok az újszászi, a székesfehérvári és a győri vonalon is forgalomba állhatnak majd.