1178. november 16, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Átlagosan 15 százalékkal lesz drágább a kötelező biztosítás


2017. november 2.
szerző: SH/MTI

koccanas

Csütörtökön elindult az év végi kötelezőkampány, a biztosítók közzétették ajánlott kötelező biztosítási díjaikat.

Akár 5, 10 ezer, vagy 10 ezer forint feletti emeléssel is találkozhatnak a január 1-ei biztosítási évfordulóval rendelkező autósok, akiknek szinte kivétel nélkül emelkedő díjakat ajánlanak a hazai biztosítók. A magyarországi személygépkocsik mintegy harmadának, egymillió járműnek fordul január 1-jével a biztosítási éve, az átlagos drágulás 8 és 30 százalék között lehet.

A Netrisk.hu várakozása szerint körülbelül százezer autóra kötnek majd új szerződést, átlagosan évi 18 ezer forintért. A korábbi évekhez képest fontos változás, hogy a negyedéves, illetve éves díjfizetési gyakoriság mellől a legtöbb biztosító elhagyja a havi fizetési gyakoriság lehetőségét.

A meglévő kgfb-szerződések következő évi díjairól a biztosítóknak legkésőbb 50 nappal az évforduló előtt, év végi évforduló esetén tehát november 11-ig kell tájékoztatniuk ügyfeleiket. Ők ennek ismeretében december 1-je éjfélig juttathatják el felmondásukat a biztosítóhoz, amennyiben a felmondás mellett döntenek.

Az év végi kampány főként azokat az autósokat érinti, akik 2010 előtt vásárolták járművüket, ugyanakkor a tarifákat a következő hetekben már érdemes azoknak is böngészniük, akik ezt követően, januári vagy februári évfordulóval szerezték gépkocsijuk tulajdonjogát.

 

Az egyes biztosítók ajánlatai között jelentős különbség van

Míg az elmúlt pár évben jellemző volt, hogy az autósok még biztosítóváltással sem tudták elkerülni díjaik emelkedését, idén várhatóan már sokan találhatnak maguknak olcsóbb biztosítót. Ennek oka, hogy ismét számottevő eltérések vannak az egyes biztosítók kampányra meghirdetett díjai között.

Ismét érdemes lesz több autósnak biztosítót váltani, ami akár meg is állíthatja a díjak 2010 óta tartó emelkedését. A biztosítót váltó autósok száma a tavalyi 150 ezer után idén ismét 200 ezer fölé emelkedhet.