2020. június 6, szombat

Átszabnák a pályázatokat – tartalékkal készül az új költségvetés


Helyi hírek - 2020. január 27.
szerző: SH

szokokut-onkormanyzat

A tervezés, az önerők és a város jövője határozza meg a hamarosan testület elé kerülő 2020-as költségvetést. A február közepén megjelenő dokumentum alapvető struktúrája nem változik, de súlyponti áthelyezések lesznek benne – tudtuk meg Riegl Gábortól.

Az elmúlt hónapokban egy örökölt költségvetésből kihoztuk mindazt, ami pénzügyileg és emberileg kezelhető volt – fogalmazott Riegl Gábor. Siklós polgármestere kiemelte: az alakuló ülés után az adventi rendezvények megszervezésére egyetlen hónap állt rendelkezésre, melynek sikeréhez minden szervezet és intézmény hozzájárult.

A megújult városvezetés feladataira mutatva a polgármester ismertette, a futó projekteket áttekintve célszerűnek tartja azokat műszaki tartalmukban és ütemezésükben is újragondolni – amivel kapcsolatban folytak Budapesten egyeztető tárgyalások is. Célként határozta meg két projekt tekintetében is, hogy a közbeszerzések után kivitelezőt választva a tettek mezejére lépjenek, elkezdve az építkezéseket; az egyik a várkertet érintő Zöld város projekt, a másik pedig a Gyűdi úti körforgalom.

A Zöld város projekt tekintetében Riegl Gábor ismertette: a nyári szezonhoz és rendezvényekhez is igazodó projektet tovább gondolva több ütemben valósítanának meg a várkert területén olyan élményelemeket, melyek valóban itt tartják a családokat, a turistákat. Újra gondolják a felépítésre kerülő épület funkcióit is, hogy a pályázat adta kereteken belül azt több funkcióval lehessen ellátni.

A kisebb változtatások sorában a polgármester olyan kapcsolódó elemek átszervezését említette példaként, mint néhány kisebb útjavítás, és melyek forrásait inkább az olyan tartalmakhoz csoportosítanak át, mint az épülő játszótér. A cél ugyanis az, hogy a siklósiaknak és a turistáknak visszaadjuk a várkertet, a város legnagyobb zöld felületét – fogalmazott.

Szintén példaként ismertette: a várfal külső részén kialakításra kerülő parkolóból új lehetőség nyílik majd a várkertbe lépni, ezzel teremtve közvetlen kapcsolatot a Felszabadulás utca jelentette belvárossal.

Középtávú koncepcióként jelölt meg a terület többi szegmensének funkciókkal való megtöltését is, így a Perényi köz és a Váralja meredek fala fontos szerepet kapna a megközelítésben, miközben biztosított maradna a rendezvények megtartásához szükséges terület is.

A közműkiváltásokkal induló körforgalom építése több szereplőt vonultat fel, hiszen a projekt gazdája a Magyar Közút, aki nagyobb mértékben felelős az ütemezésért. Mint megtudtuk, itt is zajlanak az események, hamarosan az időrendiség lesz a fő kérdés.

Mindkét projekt jelenlegi legfontosabb eleme a kivitelezői árajánlatok beérkezése, hiszen ezáltal körvonalazódnak azok a többletforrásigények, melyekre önerőként ténylegesen szükség lesz a kivitelezéshez.

Az idei, jelenleg készülő és február közepén elfogadásra kerülő költségvetéssel kapcsolatban kiemelte, annak fontos sarokkövei azok a tartalékok, melyek a fejlesztések önerejét biztosítják. Ha a szűk kapacitások vagy megemelkedett építőanyagárak miatt magasabb ajánlat érkezik, akkor is szeretnénk azt jó minőségben megvalósítani – fogalmazott Riegl Gábor az előbbi projektekre mutatva.

A költségvetés struktúrája nem alakul át, inkább súlypontok áthelyezésével változások lesznek benne. Ezek egy részét képezik azok az előremutató törekvések, melyek a következő esztendők fejlesztéseit készítik elő – ismertette Siklós polgármestere, hozzátéve, céljuk, hogy konkrét tervekkel rendelkezzen az önkormányzat, mire a következő pályázati felhívások megjelennek.

A súlypontok áthelyezésével a pályázatok előkészítésére és a futó projektekhez önerő biztosítására helyezzük a hangsúlyt, figyelembe véve a bérfejlesztés emelkedő ütemét is – összegezte Riegl Gábor az idei költségvetés alapvető célkitűzéseit.