2020. július 10, péntek

Autósok figyelem, nem kell hordani a biztosítós papírokat


Itthon - 2020. január 22.
szerző: SH

birsagolas

Nem kell felmutatni rendőri ellenőrzéskor a gépjármű biztosítási papírjait – hívják fel az autósok figyelmét a DAS Jogvédő Biztosító szakértői.

A vonatkozó jogszabályok kimondják: a biztosítási fedezet fennállását az ellenőrzésre jogosult hatóság elektronikus úton, közvetlen lekérdezéssel, a kötvénynyilvántartó szervvel számítógépes kommunikációs kapcsolat segítségével ellenőrzi. Ez annyit jelent, hogy a kötvény meglétének ellenőrzése a rendőr feladata – függetlenül attól, hogy meg tudja-e oldani -, azt az autósnak nem kell igazolnia.

Mindezt le is szögezi a kötelező felelősségbiztosításról szóló törvény azzal, hogy az ellenőrzés alá vont személy jogosult és nem köteles a felelősségbiztosítási szerződés fennállását külön jogszabályban meghatározott igazolóeszközzel is bizonyítani.

Autós igazoltatáskor továbbra is fel kell tudni mutatni a vezetői engedélyt – ami a személyazonosításra is elég – valamint a jármű forgalmi engedélyét. Nem kérheti viszont a rendőr a törzskönyvet és az egyéb ügyintézéshez való lakcímkártyát sem, mint ahogy az adásvételi szerződéshez vagy az utazás céljához sincs semmi köze. A kötelező tartozékok sorából pedig már szintén évekkel korábban kikerült az izzókészlet.