2020. szeptember 26, szombat

Az altatóorvosok kulisszái mögé engednek bepillantást


Baranya - 2019. október 15.
szerző: SH/MTI

Új altató- és lélegeztetőgépek egy fővárosi kórházban. Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI
Új altató- és lélegeztetőgépek egy fővárosi kórházban. Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Az anesztézia világnapja alkalmából engednek bepillantást a kulisszák mögé a Pécsi Tudományegyetem (PTE) altatóorvosai a baranyai megyeszékhelyen vasárnap.

Az október 20-án 9 és 15 óra között Álomutazás címmel rendezett nyílt napon a PTE Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete, hogy a látogatók orvosaik és asszisztenseik munkájába nyerhessenek bepillantást.

Mint felhívták rá a figyelmet, az altatás leginkább a háttérben zajlik, mégis nélkülözhetetlen a műtétek elvégzéséhez. Az intézet munkatársai biztosítják a műtét során a betegeknek az érzéstelenséget, a fájdalommentességet. Hozzátették: a műtét előtt, az altatás előtti vizsgálattal a betegek számos paraméterét áttekintve szinte szűrőként működnek a szakemberek. Sok esetben vesznek észre olyan kórképeket, melyek további terápiát igényelnek.

A nyílt nap során egy bemutatóval egybekötött előadáson vehetnek részt az érdeklődők, akik az eszközöket közelebbről is megismerhetik és egy műtő megtekintésére is lehetőséget kapnak.

A programon való részvétel ingyenes, de az intézmény oldalán regisztrációhoz kötött. A reggeli első csoportba gyermekek és szüleik jelentkezését várják, míg a későbbi időpontra a 14 éven felüliekét.