2020. június 6, szombat

Az atomkatasztrófa 34. évfordulóján három hete oltják a csernobili erdőt


Nagyvilág - 2020. április 26.
szerző: SH

erdotuz

Ukrajna mindent megtesz azért, hogy a csernobili zónát biztonságos területté alakítsa, de számos kihívással kell megküzdenie – tudatta az ukrán külügyminisztérium a csernobili atomerőmű tragédiájának 34. évfordulóján.

A Kijevtől alig száz kilométerre fekvő atomerőmű negyedik blokkja 1986. április 26-án robbant fel. Ugyan akkor is azt hangoztatták, hogy nincs miért aggódni és minden a legnagyobb rendben, a propaganda ellenére hamar kiderült: az erőmű teljes környezete megsemmisül, Európa felett sugárzó porfelhő terült szét.

A legsúlyosabb helyzet az erőmű közvetlen közelében volt, amit azóta is lezárva tartanak, tiltott zónaként hivatkozva rá. Az itteni erdőt gyújtotta fel április 4-én egy fiú – mint vallomásában mondta, merő szórakozásból. Az övezetben megszokottnál jóval nagyobb tüzet sikerült megfékezni, jelenleg a parázsló területeket és a kisebb területen felcsapó lángokat oltják.

Az ukrán kormánymédia most azt hangoztatja, hogy nem került radioaktív por a levegőbe, az erőmű leolvadt reaktorát védő betonszarkofág pedig nincs veszélyben.