2019. július 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Az ellátottak és a dolgozók számára is kedvező garanciákkal adják át az otthont


Helyi hírek - 2018. október 26.
szerző: SH

szocialis-kozpont-tabla

Lezárult a máriagyűdi szociális otthon üzemeltetésére és adásvételére kiírt közbeszerzési eljárás, melyet a Centomilla Nonprofit Kft. nyert el, mint legkedvezőbb ajánlattevő. A szerződési feltételek mind az ott dolgozóknak, mind a már ott lakóknak garanciákat tartalmaznak arra is, hogy a foglalkoztatás és az ellátás változatlan feltételekkel folytatódjon.

A nem kötelező önkormányzati feladat kiszervezéséről egy éve döntött a város képviselő-testülete.

Mint Franyó-Varga Letícia a cég képviseletében elmondta, a végső vételi ajánlat 300 millió forintról szólt, valamint kötelezettséget vállalt az ingatlan felújításával kapcsolatban. E kitétel szerint a következő öt évben 135 millió forintot kell az épületek felújítására, modernizálásra fordítaniuk, melyben benne van a régóta halogatott tető felújítása is.

A cégvezető részletezte, az adásvétel a fő épületet, a mosoda épületét valamint a régóta használaton kívül álló Mária szálló épületének komplexumára vonatkozik. Az első kettővel kapcsolatban sürgető feladatok is fennállnak, de fejlesztéseket is terveznek.

 

Fejlesztésekre kötelezettek

A jelenlegi ellátás tárgyi feltételeit mindenképp szeretnénk javítani – szögezte le Franyó-Varga Letícia hozzátéve, ez az ellátottak és a hozzátartozók részéről is alapvető igényként és jogos elvárásként jelentkezik, hogy minden egyes szobához tartozzon saját vizesblokk illemhellyel, fürdőszobával.

A beruházás további ágaiban példaként említette a szobák és az épület felújítását, nyílászárócseréket, burkolatcseréket, klimatizálást vagy a demens részleg fejlesztését is, melyre vállalt kötelezettséget az önkormányzat sok egyéb mellett előnyben részesített az ajánlat elbírálása során.

A Mária szálló épületét pályázatok útján fejlesztenék, melyre reményeik szerint hamarosan lehetőség nyílik. Az elképzelések között olyan is szerepel, hogy esetleg nyugdíjas ház gyanánt, apartmanszerű kialakítással szolgáltatásként indítanák be – a jelenlegi ellátáshoz is illeszkedve. Mint információira hivatkozva fogalmazott, a szociális ágazatra vonatkozó pályázati források reális lehetőségnek tűnnek.

 

Változatlan marad az ellátási díj

A szerződés feltételei közt a siklósi önkormányzat leszögezte, hogy a jelenlegi ellátottak tekintetében csak az infláció mértékét nem meghaladó térítési díj emelést lehet bevezetni – mondta Franyó-Varga Letícia.

Kizárólag az újonnan jelentkező ellátottak tekintetében jelezte, a térítési díj több változó függvényében, de mindenekelőtt a törvényi előírás tekintetében kerül kialakításra.

Mindez azt jelenti, hogy aki már az intézmény lakója, változatlan díjak mellett veheti igénybe a szolgáltatásokat, attól függetlenül, hogy az épületben milyen fejlesztések történnek.

 

Mindenkire szükség van

Szintén szerződési feltétel, hogy a jelenlegi alkalmazottakat teljes körűen foglalkoztatniuk kell legalább egy évig. Mint a Centomilla vezető tisztségviselője fogalmazott, az a céljuk, hogy a jelenlegi dolgozók megmaradjanak. Kérdésünkre leszögezte: ezt nem csak az egy év távlatában, hanem hosszú távon is kijelentheti.

 

Változatlan létszámban gondolkodnak

Annak érdekében, hogy állami normatívára legyen jogosult a rendszer férőhely bővítésre nincs lehetőség – mutatott kérdésünkre válaszolva az illetékes minisztérium minden év elején esedékes közlésére Franyó-Varga Letícia.

A dolgozók létszámát kiemelve leszögezte, azt szintén rendelet szabályozza az ellátottak számának függvényében, és mint fogalmazott, szeretném, ha a jelenlegi dolgozók maradnának, senkit sem fogunk kirúgni.

Az ellátással kapcsolatban elhangzott, hogy az intézmény konyhájának kihasználásával kívánják megoldani az étkeztetés kérdését, nem szervezik ki külső vállalkozónak.

 

Tájékoztatták a dolgozókat

Az átadás-átvételi folyamat több hónapot is igénybe vesz, a mikrotérségi dolgozók számára péntek délelőtt tartottak a városvezetők tájékoztató fórumot. Mint azt dr. Marenics János is megerősítette, mind a foglalkoztatás mind pedig az ellátás tekintetében ragaszkodtak a több mint egy éve zajló előkészítési munkálatok során ahhoz, hogy garanciához jussanak az érintettek. Hazugságnak nevezte azokat a híreszteléseket, mely elbocsátásról és a gondozottak ellátási díjának emeléséről szólnak.

Siklós polgármestere emlékeztetett: néhány éve a kórház is hasonló cipőben járt, az azóta privatizált intézmény virágkorát éli, a magánszféra lehetőségeit kihasználva számos pályázat révén óriási fejlődésen esett át.

 

Több helyen is jelen van

A Centomilla saját maga által felépített magyarbólyi otthona mellett hatodik éve szintén önkormányzattól átvett vállalásként Harkányban is üzemelteti az idősek otthonát. Franyó-Varga Letícia a gazdálkodással kapcsolatban úgy látja, a vállalkozói szférában a szolgáltatás Máriagyűdön is jobb kezekben lesz, mint a rendszerint komoly veszteségeket elkönyvelő önkormányzati irányítás alatt. Mint közölte, az említett intézmények szintén veszteséges üzemből megtérülő vállalkozásba fordultak. Kiemelte, a Centomilla nonprofit Kft, ami annyit jelent, hogy a hasznot nem a tulajdonosok veszik ki, hanem a vállalkozásba forgatják vissza.