2019. június 27, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Az első világháborúban elesettekre emlékeztek


Életmód - 2018. május 12.
szerző: SH

Kis-Halas Judit néprajzkutató a kiállított fényképekről beszél. Fotók: Kacsúr Tamás, SH
Kis-Halas Judit néprajzkutató a kiállított fényképekről beszél. Fotók: Kacsúr Tamás, SH

Háromnapos rendezvénysorozatot tartottak Máriagyűdön, ahol szombaton, az első világháborúban elhunytak felújított emlékműjének koszorúzásával zárult az események sora.

Együtt lenni, együtt tenni jó címmel második alkalommal hirdette meg a Közösségek hete rendezvényt a Cselekvő Közösségek, melyhez idén a máriagyűdi Közösségi ház is csatlakozott. Mint Kóródi Katalin, a rendezvény házigazdája elmondta, első napon a társadalmi együttműködés és az aktív szerepvállalás volt porondon, amikor a Batthyány Kázmér Általános Iskola 3/B osztálya és a Tenkesalja Nyugdíjas Klub is részt vett az épület környezetének rendbetételében, egyebek mellett virágokat, bokrokat ültetve.

A második napon Kis-Halas Judit néprajzkutató vezetésével és a Kanizsai Dorottya Általános Iskola diákjainak részvételével helytörténeti sétán vettek részt Máriagyűdön, melyet a jövőben rendszeres eseménnyé is emelnének.

A harmadik – szombati – napon Kis-Halas Judit gyűjtéséből és kommentárjával került sor helyi családok fényképarchívumaiból tartott megemlékezésre, mely a következő napokban látogatható is a házban. Ezen túl a közösségi ház előtt található, felújított, első világháború helyi áldozatainak nevét sorba állító emlékmű koszorúzására is sor került.

A mai dátumot Nemzeti Örökség Intézete az emlékhelyek napjaként tartja számon - mondta Kis-Halas Judit, kiemelve, a történelmi emlékezet, a helyi közösségi emlékezet és az egyes emberek személyes emlékezete más-más léptéket jelent. Máriagyűd az első világháborús emlékművet az egyik fontos emlékhelyként tartja számon.

A háborúkba nem a politikusok vagy a hadvezérek mennek, hanem a paraszti gazdaságból, családi vállalkozásból, otthonról elvitt egyszerű emberek – mondta Balázs Csaba a koszorúzást megelőző beszédében. Siklós alpolgármestere rámutatott: az első világháborúnak is ők az áldozatai, akik a legdrágábbal fizettek vezetőik elképzeléseiért, az életükkel.

A rendezvényen Kozma Sára csellón, míg trombitán és dobon Kozma Dénes valamint Kozma Zsigmond működött közre. A város önkormányzata által novemberben felújíttatott emlékművön Hercsút Irén, Kis-Halas Judit, Kis-Halas Andrea, Szujkó Margit, Hoffmanné Veronika, Bognár Valéria, Szalai Ottó, Balázs Csaba, Misángyi Ferenc és Balog Sándor helyezett el koszorút.