2019. március 27, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Az MKKP javára döntött az európai bíróság


2018. január 23.
szerző: SH

mkkpmatricasiklos

A magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságát azzal, hogy megbírságolták az MKKP-t, amikor az érvénytelen szavazásra szólította fel a választókat.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) javára döntött kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely elsőfokú ítéletében kimondta, a magyar hatóságok jogsértő módon szabtak ki pénzbírságot a párt “Szavazz érvénytelenül!” mobiltelefonos alkalmazása miatt.

Az MKKP a 2016. október 2-ai kvótareferendum előtt arra szólította fel a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül és a szavazólapjuk fényképét osszák meg az applikáció segítségével. A Nemzeti Választási Bizottság 800 ezer forintos bírságot szabott ki a szavazás titkosságának megsértésére hivatkozva, amit a Kúria később 100 ezer forintra mérsékelt.

Az EJEB összesen 3330 euró – mintegy egymillió forint – kártérítést és perköltséget ítélt meg a panaszosnak.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára.