8297. február 19, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Az MSZP különadót növelne az oligarchák miatt


2018. január 20.
szerző: SH/MTI

euromegtakaritas

Az MSZP stop oligarcha néven egy olyan törvénycsomagot nyújt a parlament elé, amely 75 százalékos különadót vetne ki az elmúlt nyolc év harácsolóira.

Harangozó Tamás, a szocialisták országgyűlési képviselője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatón a kormány “Stop Soros” javaslatára utalva úgy fogalmazott, Magyarországra nem egy távoli, idős bácsi, hanem Orbán Viktor oligarchái jelentenek veszélyt, akik a gyermekek elől a tanulás, a betegektől pedig a gyógyulás lehetőségét veszik el, miközben mértéktelenül gazdagodnak az adófizetők meglopásából.

A szocialisták csomagja három törvénymódosításból áll, az első kettő az elmúlt nyolc év harácsolóinak elszámoltatásáról és az extraprofit visszaszerzéséről szól, a harmadik pedig garantálja, hogy a jövőben ne történhessenek ilyen galádságok, bárki is kormányozza az országot – fejtette ki az MSZP politikusa.

Kiemelte, az osztalékjövedelmekre és a vállalkozásokból kivont jövedelmekre az általános 15 százalék helyett 75 százalékos különadót vetnének ki jelentős összegű közösségi források felhasználása esetén. A változtatás azokra a cégekre vonatkozna, amelyek árbevételük felét, 100 millió forint feletti uniós, illetve hazai közpénzből szerzik és tisztességtelen mértékű haszonra tesznek szert – tette hozzá.

Az MSZP emellett kezdeményezi, hogy a “letelepedési kötvényüzlet” részvevői is fizessenek 75 százalékos különadót, mivel egy “erkölcstelen, a közvagyon helyett magánvagyont hizlaló” tevékenységet folytattak. Harangozó Tamás közölte, javaslatot tesznek arra is, hogy a közpénzek tisztességes felhasználása érdekében teljes egészében vissza kelljen fizetni azokat a támogatásokat, ahol a kedvezményezettek megszegték az átláthatósági és összeférhetetlenségi szabályokat.