2019. december 13, péntek

Az oroszok is felmondták az atomegyezményt


Nagyvilág - 2019. március 5.
szerző: SH

nuklearrak

Az orosz elnök hivatalosan is elrendelte a szárazföldi telepítésű közepes- és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló, amerikaiakkal kötött szerződés (INF) végrehajtását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírását Donald Trump amerikai elnök döntése megelőzte, mondván, az oroszok megsértették és gyakorlatilag nem hajtják végre a leszerelésről szóló egyezményt.

Az elmúltidőszakban látványosan fegyverkező orosz elnök az intézkedéssel egyidőben elrendelte a Kalibr robotrepülőgépek szárazföldi változatának és a szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakétának a kifejlesztését is.

Innentől nyitott a felelősséget vitató egymásnak feszülés lehetősége, mely azt állítja szembe, hogy ki függesztette fel előbb a végrehajtást és ki mondta fel előbb a szerződést.

A szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes – 500-5500 kilométeres – hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkező INF-szerződést 1987-ben írta alá az Egyesült Államok és az akkori Szovjetunió. Mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését. 2014-ben már Barack Obama, akkori elnök is azzal vádolta Oroszországot, hogy nem tartja be a szerződés kötelezettségeit.