2505. február 18, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Az oroszok is kiutasítottak 23 diplomatát


2018. március 17.
szerző: SH

moszkvaforgatag

Miután a szigetországban meggyilkoltak egy volt orosz angol kémet és Anglia kiutasított 23 kémkedéssel vádolt orosz diplomatát, a gyilkosságban való szerepvállalást elutasító oroszok is nemkívánatosnak nyilvánítottak 23 angolt.

Moszkva visszavonta a szentpétervári brit főkonzulátus megnyitására és üzemeltetésére vonatkozó engedélyét 23 angol diplomatának, és Oroszország területén leállította a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét az úgynevezett Szkripal-ügy miatt kirobbant diplomáciai viszályban.

Ezt az orosz külügyminisztérium közölte, miután a tárcához bekérették Laurie Bristow brit nagykövetet és ott közölték vele a döntést.

Az orosz lépés válasz arra, hogy Theresa May brit kormányfő szerdán bejelentette 23 orosz diplomata kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, Juliját. Az incidens mögött a brit miniszterelnök szerint “nagy valószínűséggel” Oroszország áll, amit Moszkva következetesen visszautasít.