2019. augusztus 19, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Az utolsó simításokra vár a református templom


Életmód - 2019. január 31.
szerző: SH

reformatus-templom-siklos

Több tízmillió forintot költött már az egyház és a felekezet a siklósi református templom helyreállítására – mutatott rá Balázs Csaba a legutóbbi képviselő-testületi ülésen. A templom kérdése támogatás nyújtása miatt került a napirendek közé.

A hordaléktalajon megsüllyedt, majd statikailag helyrehozott templom munkafázisai elérkeztek abba a szakaszukba, hogy a kulturális örökség régi pompájának helyreállítása következne, ám ennek több tízmillió forintos költségvonzata van. A szükséges munkálatok között van a kupola egyes részeinek visszabontása és újraépítése is. A pályázati lehetőségek kimerítése után a gyülekezet levélben fordult a városhoz.

Mint dr. Komlósi Péter, a gyülekezet lelkipásztora elmondta, a templomot a nyolcvanas években már megerősítették, de a 2010-es évekre tovább romlott az épület szerkezete. 2013-ban megkapták az engedélyt arra, hogy a templomot megerősítsék, de mire rendelkezésre álltak a különböző források, a városrészben zajló csatornázások után 2014 végére már nem volt az eltervezett módszerrel megoldható, alapmegerősítésre is szükség volt. Az akkor 10 milliós beruházás hirtelen 30 millióssá kerekedett, és immáron két és fél éve stabilan áll a templom.

A helyreállítási munkákra a korábbi 5,7 után 29 millió forintot kaptak az államtól, tízmilliót maga a gyülekezet áldozott fel, míg az egyház is 10-12 milliót fordított a célra. A munkálatok becsült végösszege 60 millió lesz. A város önkormányzata 3,5 millió forinttal támogatja a kulturális örökség megóvását.

A református gyülekezet a K&H-nál vezetett 10402434-00026288-00000008 számlaszámra várja a segíteni szándékozók adományait, a közlemény rovatba a templomra megjegyzést kell írni. A testületi ülésen Mikola János alpolgármester 100 ezer forintot ajánlott fel a templom felújítása érdekében.