2020. július 16, csütörtök

Azt hitték, házimacskát találtak Barcs mellett – genetikai vizsgálat vár rá


Baranya - 2019. október 16.
szerző: SH

Ő az. Fotó: Schulcz Andrea, DDNPI
Ő az. Fotó: Schulcz Andrea, DDNPI

Vadmacskakölyökkel bővült a drávaszentesi madárrepatriáló állomás, ahova nemrég egy vadmacska kölyök került. Az állatra Barcs mellett találtak, akiről először azt hitték, hogy házi macska.

A kölyköt a helyi állatmenhely vezetője találta, aki ideiglenes gazdihoz adta. A befogadó másnap jelezte, hogy valami gond van a vele, ugyanis nagyon vad, fújtat, furcsán viselkedik – jelezte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

A természetvédelmi őrök is megnézték az állatot, és kiderült, valóban nem házi, hanem vadmacska; illetve az sem kizárható hogy a kettő keveréke. Erre enged következtetni a késői – normálistól eltérő – születési időszak is, a vadmacskák párzási időszaka ugyanis február-március, a vemhességi idő pedig nagyjából 60 nap.

A vadmacskák különösen óvatosak, félénkek, rejtőzködő életmódot folytatnak, kerülik az emberi településeket, az emberek által háborgatott területeket; leginkább a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőket kedvelik. Bundájuk szürkésbarna, jellegzetesen cirmos, fekete harántcsíkokkal, de lehet elmosódott is. Vastag bozontos farkukat 7-9 fekete harántcsík is díszítheti. A házimacskával ellentétben leginkább éjjel és hajnalban aktívak, a nappalt kotorékokban, fák odvaiban töltik. Kistestű gerinceseket, nagyobb rovarokat, ritkán madarakat és halakat is zsákmányolnak.

A szakemberek szerint félő, hogy tiszta vérvonalú európai vadmacska nem is fordul elő a környéken, hiszen az épített környezet egyre kiterjedtebb, sok a házi macska, azok pedig párosodhatnak a vadmacskákkal. Emiatt, illetve rejtőzködő életmódja miatt állománybecslése nagyban nehezített. E kölyök esetében genetikai vizsgálat fog fényt deríteni arra, hogy tiszta vérű vadmacskáról vagy hibridről van-e szó. A vadmacska Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke negyedmillió forint.

Mint Schulcz Andrea ökoturisztikai referenstől megtudtuk, az állatnak nem adtak nevet, mivel feltételezik, hogy vadállat. A telet vendégségben tölti, terveik szerint tavasszal engedik szabadon.