2020. március 30, hétfő

Baranya mobil laborja volt a legjobb


Baranya - 2019. szeptember 4.
szerző: SH/OKF

mobillab

A katasztrófavédelem iparbiztonság területén kulcsszerepet játszó mobil laborjai versengtek egymással, hogy kiderüljön, melyikük a szakmailag legfelkészültebb.

A szakemberek nem csupán a vegyi, biológiai és radiológiai anyagokkal kapcsolatos veszélyhelyzeteknél végeznek felderítő tevékenységet, hanem a veszélyes üzemek és a veszélyesáru-szállítás hatósági ellenőrzésében is jelentős feladatot vállalnak.

Az országos verseny előtt területi versenyt rendezett négy megye részvételével a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a katasztrófavédelmi mobil laborok részére. A versenyen Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megye három-három fős csapatai mérték össze tudásukat.

A megmérettetés négy különböző helyszínen – vasúti rendező pályaudvaron, a Püspök erdőben, a Duna holtágánál és egy használaton kívüli raktárban – zajlott, ahol a gyakorlati feladatokat úgy választották meg a szervezők, hogy azokkal teljes körűen felmérjék a csapatok vegyi, biológiai, radiológiai felderítési szaktudását. Minden helyszínen maximum egy óra állt a csapatok rendelkezésére, a bírók figyelme kiterjedt a szabályok betartására, a rádióforgalmazásra, a védőeszközök és védőruhák szabályok szerinti használatára, az anyagok beazonosítására, a különböző mérőeszközök előírás szerinti alkalmazására.

A területi döntő első helyezettje a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapata lett, így ők vesznek részt majd az országos KML versenyen. Második helyen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság végzett, a dobogó legalsó fokára pedig a Hajdú-Bihar megye állhatott.