2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Vagyonelkobzás: baranyai polgármestert ítéltek el


2017. október 12.
szerző: SH

kalapacs-birosag

Elítélték és vagyonelkobzást rendeltek el Versend polgármesterével szemben, aki papíron úgy is adott ki munkabért és előleget – persze magának -, hogy a kezdeményezettek nem is tudtak róla. Szintén ítéletet hirdettek élettársa, egyben volt pénztárosa ellen.

A Pécsi Járásbíróság szerdán kihirdetett ítéletével Kárász István elsőrendű vádlottat üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, folytatólagosan és üzletszerűen nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette, számvitel rendjének megsértése bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 600 ezer forint pénzbüntetésre, K. M. másodrendű vádlottat folytatólagosan, üzletszerűen, kisebb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt, mint bűnsegédet és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte – közölte dr. Barkaszi Attila sajtószóvivő.

A község első emberével szemben 1.160.736 forintnyi vagyonelkobzást is elrendeltek.

A vádlottak egymással élettársi kapcsolatban éltek. Kárász István Versend község polgármestere 2006. óta, míg társa a község önkormányzatánál közalkalmazottként volt foglalkoztatva 2003. és 2013. között, többek között feladatai közé tartozott a pénztár kezelése is.

A polgármester a közmunka program keretében 2012-ben, valótlanul foglalkoztatott két személy részére hívott le a Baranya Megyei Munkaügyi Központtól – hamis okiratokat benyújtva – összesen 489.416 forint munkabért úgy, hogy azt egy olyan számlára utaltatta, melyhez hozzáférési joggal kizárólag ő rendelkezett. Versend község vagyonát így jogtalanul eltulajdonította – szögezte le az ügyészség.

 

Nem is igényelték, vagy visszafizették zsebbe

Ráadásul Kárász 2012-ben fizetési előleget adott ki több személynek papíron, úgy, hogy az érintettek nem is igényeltek, nem is részesültek fizetési előlegben, annak átvételét nem ők írták alá.

Kárász ténylegesen is adott ki fizetési előleget több személy részére, melyet azok a polgármesternek visszafizettek, azonban azt a polgármester az önkormányzat pénztárába nem fizette be. Összesen 671.320 forint értékre követte el a bűncselekményt, amelyhez a pénztáros- és élettársa 385.400 forint erejéig nyújtott segítséget.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőjük elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést.